Musiklinjen Ljungskile Folkhögskola - Studera jazz eller klassisk musik

MUSIKLINJEN

> Klassisk, jazz/rock eller introduktionsgren

> Engagerade lärare i toppklass

> Både ensemble- och solistspel

Är du musikintresserad och vill syssla med musik i framtiden? Vill du förbereda dig för högre musikstudier, eller utveckla ditt musikaliska intresse? Då passar Musiklinjen dig.

Musiklinjen är en grundläggande musikutbildning som ger dig konstnärlig kompetens och grundlig musikteoretisk förståelse. Musiklinjen vid Ljungskile folkhögskola har en lång och framgångsrik historia och våra deltagare antas i hög grad till musikhögskolorna. 

Vi har tre grenar: klassisk, jazz/rock och klassisk introduktionsgren. Alla deltagare studerar kärnämnen i musik, såsom gehör och teori, musikhistoria, ensemble, improvisation och kör. Utbildningen är 1–2 år beroende på förkunskaper.  

Musiklinjen gästas årligen av föreläsare och musiker, och linjens lärare ger återkommande konserter vid skolan. Tack vare närheten till Göteborg och goda kommunikationer har du också möjlighet att ta del av det rika programutbudet vid jazzklubbar som Nefertiti, Utopia och Unity, Göteborgs Konserthus och Göteborgsoperan.

Utöver de ordinarie lärarna bjuder skolan varje år in olika gästlärare att arbeta med deltagarna på musiklinjen. Några av dessa har de senaste åren varit:

Jazz/rockgrenen: Mariam Wallentin, Josefin Runsteen, Anders Persson, Jan Allan, Loke Risberg, Lars Jansson, Rubem Farias, David Bäck och Daniel Lemma.

Klassiska grenen: Daniel Berg, Gunnar Eriksson, Anders Åstrand, Mårten Falk, Martin Fågel, Magnus Andersson, Kurt Wiklander, Sven Lundestad, Bo Savik och Gunnar Lif.

Även om Musiklinjen är en bra förberedelse för högre musikstudier så är den inte högskoleförberedande. Du bör ha grundläggande behörighet till högskola om du ska söka högre studier efter kursen. För dig som vill fixa behörighet i kombination med musik föreslår vi Allmän kurs med musikprofil.

Hör av dig till oss om du har frågor:

Christer Brodén, linjeföreståndare klassisk gren och introduktionsgren
Telefon: 0522-68 69 35, mobil 0736-44 65 35

E-post: christer.broden@ljungskile.org

Hans Grundberg, linjeföreståndare jazz/rockgren
Telefon: 0522-68 69 33, mobil 0736-44 65 33
E-post: hans.grundberg@ljungskile.org

 

FAKTA

Kursstart: 18 augusti 2025
Kurslängd:
1–2 år
Antal platser:
Cirka 55
Studietakt:
100 procent
CSN: utbildningen är studiemedelsberättigad
Kostnader: se under fliken Att studera här – Studiekostnader
Ansökan: Senast 13 mars
Ansök här!

KOSTNAD

All undervisning på folkhögskola är gratis, men du måste betala en studerandeavgift och vissa kringkostnader. Vill du bo på internat får du betala för boende och mat.

Här kan du se vad det kostar att studera på Ljungskile folkhögskola.

Här kan du läsa om hur du kan finansiera dina studier.

Frågor om studieekonomi:
Ingrid Svensson, administratör
Telefon: 0522-68 69 14

Frågor om att bo på skolan:
Fia Saarinen, internatansvarig
Telefon: 0736-44 65 80.

INSTRUMENT

Som deltagare måste du själv hålla dig med instrument, dock inte piano, orgel, luta, marimbor, vibrafon, pukor och trumset som finns på skolan.

ANTAGNING

Musiklinjen har för närvarande manlig dominans bland de sökande. Vi ser därför gärna fler kvinnliga sökande.

Årets antagning sker digitalt.

Klassiska grenen
Sökande till klassiska grenen har inte obligatoriska stycken, du väljer själv ett stycke att sjunga/spela.

För sökande till klassisk gren slagverk gäller att du ska spela följande:
– valfritt stycke för liten trumma
– valfritt stycke för marimba eller vibrafon

För sökande till introduktionsgrenen gäller samma information som ovan för klassisk gren.
Introduktionsgrenen vänder sig till den som inte har kommit så långt på sitt instrument.

Jazz/rockgrenen
För sökande till jazz/rockgrenen gäller obligatoriska stycken på följande huvudinstrument: sång, piano, elgitarr och elbas/kontrabas, samt blåsinstrument (saxofon etc). Klicka här för att få en lista jämte noter till dessa obligatoriska stycken.

På trummor är det inte någon obligatorisk låt utan du väljer själv en låt.

Musiklära
Genomförs vid terminsstart (endast för gruppindelning i musikteori). Skriftligt prov, 15 minuter: tonnamn, tonarter, förtecken, ackordbeteckningar, harmonisering, eventuellt elementär funktionsanalys eller steganalys.

Gehör
Genomförs vid terminsstart (endast för gruppindelning i musikteori). Skriftligt prov, 15 minuter: dur-moll, intervall, melodi-, rytm- och harmonidiktat.

Proven i musiklära och gehör ligger till grund för gruppindelning när du antagits till linjen. Proven ligger inte till grund för antagning. De sökande rangordnas i stället efter provet i huvudinstrument.

Efter att du har gjort din ansökan får du ett mejl med information om hur ditt digitala prov går till.

Varmt välkommen med din ansökan!

LÄRARE

Christer Brodén, linjeföreståndare, klassisk gitarr, bruksgitarr, klassisk ensemble, gehörslära, musikhistoria, formlära. Läs mer.
christer.broden@ljungskile.org

Hans Grundberg, linjeföreståndare, jazzpiano, brukspiano, jazzteori, satslära, gehörslära. Läs mer.
hans.grundberg@ljungskile.org

Owe Almgren, bas. Läs mer.
Ulf Bandgren, elgitarr. Läs mer.
Hans Davidsson, orgel. Läs mer.
Ulrika Davidsson, klassiskt piano. Läs mer.
Tobias Granmo, violin. Läs mer.
Love Grundberg
, ensemble och forum. Läs mer.
Per Högberg, orgel. Läs mer.
Per Lång, saxofon.
Klas Nilsson
, trumpet.
Rasmus Osbeck
, klassiskt slagverk. Läs mer.
Bo Savik, inspelning och ljudteknik. Läs mer.
Terje Sundby, improvisation, trummor. Läs mer. 
Louise Wanselius, jazzsång och klassisk vokalensemble. Läs mer.
Elisabeth Wiklander, cello. Läs mer.

Ovanstående e-postadresser är skolans officiella adresser. E-post till lärare som saknar e-postadress kan skickas till musik@ljungskile.org . Skriv ”Till” + lärarens namn i ärenderutan.

Klassisk gren

Till klassisk gren kan du söka med gitarr, cello, sång, piano, orgel, slagverk, violin samt komposition som huvudinstrument. Utöver standardrepertoar arbetar vi med att utveckla din förståelse för musik, din teknik, musikalisk interpretation inom olika epoker på både ditt huvudinstrument och inom ensemble.
I klassisk ensemble får du fördjupa dig i musik från medeltid till nutid. Vi arbetar med uppförande praxis från olika epoker, hur du uppträder på scen och du får möjlighet att medverka vid ett flertal konserter både vid och utanför skolan.
Varje år genomförs en skolresa där vi bland annat genomför studiebesök vid högskola utomlands.
Du får en solid grund att stå på om du väljer att satsa på musik eller söka till en musikhögskola.

Jazz/rockgren

Till jazz/rockgrenen kan du söka på samtliga instrument med jazz/rockprofil: sång, piano, elgitarr, elbas/kontrabas, blås, trummor mm. Under utbildningen får du tid till att fördjupa dig på ditt huvudinstrument, liksom att spela i olika ensembler. Du får  möjlighet att spela på konserter såväl på skolan som utanför, till exempel på jazzklubben i Ljungskile. I ämnet ensemble arbetar vi dels med standardrepertoaren från The Real Book, dels med nutida progressiv jazz, samt även med jazzrock/funk och fusion.
Genom hela ensemblekursen är improvisation och samspel i fokus. Varje år genomförs en skolresa där vi bland annat genomför studiebesök vid högskola utomlands.

Introduktionsgren

Till klassisk introduktionsgren kan du söka på instrumenten gitarr, slagverk, sång och piano. Kursen, som är på ett år, ger tid tid att utvecklas i ditt instrument, liksom i musikteori, musikhistoria, ensemblespel med mera. Kursen vänder sig till dig som efter gymnasiet känner att du inte kommit så långt på ditt instrument, men vill fördjupa dina kunskaper. På introduktionsgrenen deltar du i övrigt i musiklinjens ämnen.

Musiklinjens lärare spelar och berättar om undervisningen