TV-team får årets Antigonepris - Ljungskile Folkhögskola

TV-serien Fosterland i SVT, januari 2015. Inför TV-kameran får Fredrik Önnevall frågan om han kan hjälpa Abed att ta sig till Sverige. Tillsammans med kollegorna Clas Elofsson och Hanin Shakrah bestämmer han sig för att göra det. För några veckor dömdes de av Malmö tingsrätt för människosmuggling, och idag fick de Antigonepriset för visat civilkurage. Foto: Clas Elofsson/SVT

2017 års Antigonepris tilldelas Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah.
Antigonepriset är ett pris som uppmärksammar personer som visat civilkurage. Bakom priset står Ljungskile folkhögskola.

Juryn motiverar sitt val av pristagare så här:

”Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah hjälpte på försommaren 2014 den 15-årige syriske flyktingpojken Abed att ta sig från Aten till Sverige. Detta skedde i samband med att de arbetade med tv-serien Fosterland för Sveriges Television. Abed hade fastnat i Aten och visste inte hur han skulle ta sig vidare, och inför rullande kamera bad han tv-teamet att ta med honom till Sverige. Eftersom det uttalade – och livsfarliga – alternativet var att Abed skulle försöka hoppa från en bro ner på flaket till en passerande lastbil, så beslöt de sig för att ta med honom. För detta har de tre i tingsrätten dömts för människosmuggling till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst. Domen är överklagad till Hovrätten.

En journalists uppdrag är att rapportera om verkligheten. Men ibland tränger sig verklighetens villkor så tätt inpå att man tvingas ställa sig frågor om ens personliga ansvar. Fredrik Önnevalls, Clas Elofssons och Hanin Shakrahs svar den här gången blev att de var tvungna att agera för en medmänniskas skull, trots att det både låg utanför deras uppdrag och bröt mot lagen.

Det är i konflikten mellan lag och värderingar som framtiden formas. Många företeelser som idag omfamnas av både samhällsmoral och lag har en gång varit olagliga. Oavsett vilken den juridiska domen i slutänden blir, så kommer historien att ge dem som sätter människovärdet framför allt annat rätt.

Fredrik Önnevall, Clas Elofsson och Hanin Shakrah har därmed – i tider av stängda gränser och allt hårdare villkor för människor i nöd – visat ett civilkurage som inspirerar oss andra.”

Antigonepriset 2017 kommer att delas ut tisdagen den 9 maj kl 11.30 på Ljungskile folkhögskola.
Priset är ett konstverk skapat av studerande vid folkhögskolan. Pristagarna får också ett symboliskt penningpris: en krona för varje år som gått sedan Sofokles drama Antigone (efter vilket priset är döpt) hade premiär. I år innebär det 2.459 kronor till var och en av dem. Prisutdelningen sker vid en ceremoni med skolans studerande samlade. Ceremonin är öppen även för allmänheten.

Juryn för det tionde Antigonepriset har bestått av sex personer: Melly Kolakovic och Nils Lolk, studerande på skolan, Paula Pelli, rektor, Kerstin Gröning, styrelsens ordförande, Stefan Johansson, lärare, samt Theresia Knevel, dotter till framlidne Jaap Knevel, som tog initiativ till Antigonepriset.

Stefan Johansson