SKRIV DITT LIV
Från research till färdigt manus och publicering
Skrivarkursen Skriv ditt liv ger dig verktygen för att skriva en självbiografi, ett porträtt eller en faktatext för publicering i bokform eller i digitala kanaler. Ta släktforskningen ett steg till och sätt din egen, din hembygd eller dina anhörigas historia på pränt. Med det journalistiska hantverket som grund söker vi oss fram mot det goda berättandet.
Målgrupp
Kursen vänder sig till Dig som släktforskar och har material för publicering. Eller till Dig som vill intervjua en anhörig för en biografi eller skriva om ditt eget liv och hembygd. Det kan vara uppväxten, arbetslivet, kanske för barn -och barnbarn. Den är också lämplig för dig som bara längtar efter att skriva och som vill utveckla det dokumentära skrivandet och hitta nya vägar och inspiration för publicering.
Kursupplägg
Kursen hämtar inspiration från journalistikens arbetsmetoder. Den ger de nödvändiga verktygen för att intervjua, skriva porträtt, gestalta personer och platser i reportagets och det dokumentära skrivandets form. Vi skriver, ger respons på varandras texter och diskuterar dramaturgi och gestaltning.
Kursen ger också en introduktion till hur texterna kan publiceras i bokform eller på digitala plattformar som e-bok och blogg. Den avslutas med att du kan bolla och arbeta med ett eget skrivprojekt.
Kursen sker helt på distans, med möjlighet till några frivilliga digitala träffar om gruppen så önskar.
Lärare
Jan Lindvall – kursledare. Har handlett skrivarkurser på distans i 15 år. Journalist och författare, initiativtagare till Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola.
Dessutom deltar flera gästföreläsare, bland annat:
Jan Olov Nilsson. Journalist, släktforskare och författare. Har skrivit och publicerat flera böcker om sin släkt i Värmland och USA. Har en bakgrund på Sveriges Radio och Sveriges Television.
Kristina Svensson. Vetenskapskommunikatör, föreläsare och författare med erfarenhet av att ge ut böcker på eget förlag.
Kortfakta om kursen våren 2025
Kurstid: 13 januari–9 maj 2025
Studietakt: Kvartsfart – en kväll/dag i veckan. Intensivare i samband med inlämningsuppgifter. Introduktion till varje nytt skrivprojekt sker alltid på tisdagar. Inlämning är alltid måndag kväll. Inga fysiska träffar, men några digitala.
Teknik: Kursens plattform är Google (fungerar i både Mac och PC-miljö). Du behöver en dator med Internetuppkoppling och ett enkelt skrivprogram.
Antal deltagare: 16 personer
Studiemedel:Kursen berättigar till studiemedel från CSN, men eftersom den är på kvartsfart måste du läsa minst ytterligare 25 procent på en annan kurs.
Sista ansökningsdag: 1 december.
Ansökan
Sista ansökningsdag är 1 december. Besked om antagning kommer inom två veckor efter ansökningsstopp.
Kurstid våren 2025: 13 januari– 9 maj
Studietakt: Kvartsfart
Antal deltagare: 16 personer
Sista ansökningsdag: 1 december
Ansökan är nu stängd
Sagt om kursen hösten 2022
”Det har varit en mycket inspirerande kurs med en progression i innehållet. De journalistiska redskapen och formerna för att förena och levandegöra fakta och fiktion, har varit väldigt spännande och lärorikt. Pepp och konstruktiva kommentarer från handledare och kurskamrater har varit otroligt värdefullt för den egna utvecklingen.”
– Susanna Lif
”Uppgifterna har varit roliga och inspirerande och har breddat min kunskap om skrivande i olika format. Mycket bra!”
– Ingrid Grönvall Hagstrand
”Jag tycker ni utifrån omfattningen har lyckats väldigt väl. Kursen har gett såväl mycket konkreta ”tekniska” skrivtips, men också väldigt mycket allmänbildning inom skrivandet, samt inte minst mycket inspiration för fortsatt skivande.”
– Bodil Berglund
”Över förväntan, lärarna har varit snabba på respons och responsen har var nyttig.”
– Urban Dunell